MozillaZine

Addons - do they cleanup on uninstall?

Talk about add-ons and extension development.
BruceAWittmeier

User avatar
 
Posts: 2625
Joined: June 9th, 2008, 10:53 am
Location: Near 37.501685 -80.147967

Post Posted August 10th, 2017, 11:42 am

When you uninstall an addon does the uninstall clean up any associated files with the addon?
If I uninstall AdblockPlus -- restart my browser -- and reinstall the addon will it be a clean installation?
Or should I start a new profile?
~ I'm only here to Pay it Forward. ~

"I often take a very long windy road to my destination. When I arrive I often wonder how I missed the shortcut".

lithopsian
 
Posts: 3663
Joined: September 15th, 2010, 9:03 am

Post Posted August 10th, 2017, 11:50 am

Entirely up to the addon. The Firefox install process itself will leave behind everything: files; preferences; database entries; storage; etc. Reinstall and it will be like you never left :) Best practice is for addons to clean up after themselves, but most don't and very few do it 100%.

BruceAWittmeier

User avatar
 
Posts: 2625
Joined: June 9th, 2008, 10:53 am
Location: Near 37.501685 -80.147967

Post Posted August 10th, 2017, 12:26 pm

Just thinking about AdblockPlus and uBlock -- do they share or have their own copy of EasyList? Others?
~ I'm only here to Pay it Forward. ~

"I often take a very long windy road to my destination. When I arrive I often wonder how I missed the shortcut".

gracious1

User avatar
 
Posts: 30
Joined: April 30th, 2016, 1:36 am

Post Posted August 19th, 2017, 8:04 pm

BruceAWittmeier wrote:When you uninstall an addon does the uninstall clean up any associated files with the addon?


The short answer is generally, no.

But there is an extension that will remove preferences and other flotsam and jetsam. It is Clean Uninstall.

It is e10s-compatible, though it is not a WebExtension (it's a JetPack/SDK extension). I do not know whether the author intends to make a WebExt version, but in the meantime you can use it thru Fx 56.

LIMPET235
Moderator

User avatar
 
Posts: 37706
Joined: October 19th, 2007, 1:53 am
Location: The South Coast of N.S.W. Oz.

Post Posted August 20th, 2017, 1:21 am

Ancient Amateur Astronomer
Win-7-HP/IntelĀ® DualCore-2.0GHz/500G HDD/4 Gig Ram/550Watt PSU/350WattUPS/Firefox-20.0-56.0.1-57.0/T-bird-2.0.0.24/SnagIt-v10.0.1/MWP-7.11.0.
RadioYachting.
(Always choose the "Custom" Install.)

BruceAWittmeier

User avatar
 
Posts: 2625
Joined: June 9th, 2008, 10:53 am
Location: Near 37.501685 -80.147967

Post Posted August 21st, 2017, 4:47 pm

Thanks for the suggestion. The addon just isn't updated for Fx 57 yet but I'll keep checking it.
~ I'm only here to Pay it Forward. ~

"I often take a very long windy road to my destination. When I arrive I often wonder how I missed the shortcut".

DN123ABC
 
Posts: 314
Joined: January 9th, 2017, 10:10 am

Post Posted August 29th, 2017, 8:28 am

I have a version of "Thunderbrowse" from Thunderbird that just won't go away! There is a bug open on it as well.

mightyglydd

User avatar
 
Posts: 9061
Joined: November 4th, 2006, 7:07 pm
Location: Hollywood Ca.

Post Posted August 29th, 2017, 8:39 am

I assume TB has about:config ?
Uninstall extension, go there, search for any bold 'Thunderbrowse' user set/modified entries, right click and Reset.. Restart Fx.
#KeepFightingMichael

DN123ABC
 
Posts: 314
Joined: January 9th, 2017, 10:10 am

Post Posted August 29th, 2017, 8:48 am

mightyglydd wrote:I assume TB has about:config ?
Uninstall extension, go there, search for any bold 'Thunderbrowse' user set/modified entries, right click and Reset.. Restart Fx.



Thanks! This was indeed a clue.

I put in thunderbrowse, and it is showing two entries:

1) extensions.newAddons with a value of {1A2D0EC4-75F5-4c91-89C4-3656F6E44B68},{a300a000-5e21-4ee0-a115-9ec8f4eaa92b},{e2fda1a4-762b-4020-b5ad-a41df1933103},{a0faa0a4-f1a7-4098-9a74-21efc3a92372},ThunderBrowse@thunderbrowse.com,{58D4392A-842E-11DE-B51A-C7B855D89593},{a62ef8ec-5fdc-40c2-873c-223b8a6925cc},{d10d0bf8-f5b5-c8b4-a8b2-2b9879e08c5d}

2) mailnews.start_page.url with a value of http://start.thunderbrowse.com/



I don't want to touch either of these until I figure out what to do with them.

mightyglydd

User avatar
 
Posts: 9061
Joined: November 4th, 2006, 7:07 pm
Location: Hollywood Ca.

Post Posted August 29th, 2017, 8:52 am

Better to have a TB user answer that, I don't use it..
#KeepFightingMichael

Return to Extension Development


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest