MozillaZine

Changing Your Update Channel

Discussion about official Mozilla Firefox builds
L.A.R. Grizzly

User avatar
 
Posts: 5349
Joined: March 15th, 2005, 5:32 pm
Location: Akron, Ohio, USA

Post Posted August 15th, 2011, 10:05 am

To change your update channel:

1. Close Firefox.
2. Go to the Firefox program directory.
3. Enter defaults\pref
4. Edit channel-prefs.js in Notepad.

Change:

pref("app.update.channel", "release");

to the one you desire. Update channels to choose from:

nightly
aurora
beta
esr
release

Example:

pref("app.update.channel", "beta");

5. Save and exit.
6. Re-open Firefox.

To check the change, open about:config and enter: app.update.channel. The channel should now be the one you chose.

Reference: http://kb.mozillazine.org/App.update.channel
Last edited by L.A.R. Grizzly on April 22nd, 2012, 9:43 am, edited 2 times in total.
Win7 Pro SP1 64 Bit
Comodo Internet Security
Pale Moon 28.7.1, Interlink Mail 52.9.7176, Firefox 52.9.0esr, Thunderbird 52.9.1 and SeaMonkey 2.48

sdrocking

User avatar
 
Posts: 778
Joined: October 2nd, 2010, 7:03 am
Location: Madison, WI

Post Posted August 15th, 2011, 10:29 am

Changing app.update.channel in about:config and then restarting Firefox should also do it.
Last edited by sdrocking on August 15th, 2011, 10:37 am, edited 1 time in total.

L.A.R. Grizzly

User avatar
 
Posts: 5349
Joined: March 15th, 2005, 5:32 pm
Location: Akron, Ohio, USA

Post Posted August 15th, 2011, 10:33 am

sdrocking wrote:Changing in about:config and then restarting Firefox should also do it.


That won't work, it's hard coded in the channel-prefs.js file.

http://kb.mozillazine.org/App.update.channel#Caveats

viewtopic.php?p=11118521#p11118521
Win7 Pro SP1 64 Bit
Comodo Internet Security
Pale Moon 28.7.1, Interlink Mail 52.9.7176, Firefox 52.9.0esr, Thunderbird 52.9.1 and SeaMonkey 2.48

James
Moderator

User avatar
 
Posts: 27616
Joined: June 18th, 2003, 3:07 pm
Location: Made in Canada

Post Posted August 15th, 2011, 2:29 pm

sdrocking wrote:Changing app.update.channel in about:config and then restarting Firefox should also do it.

Nope it will not as they really should remove this obsolete front-end preference (was used back when Firefox was 1.5 until 4.0) so people will not think it still worked.

realgeorge

User avatar
 
Posts: 459
Joined: May 17th, 2003, 7:56 pm

Post Posted August 16th, 2011, 9:57 am

I`m currently using Aurora 7.0a2, and Nightly 8.0a1. Should one make these pref changes to the update channel now or do it after Mozilla has switched the channels?

JayhawksRock

User avatar
 
Posts: 10433
Joined: October 24th, 2010, 8:51 am

Post Posted August 16th, 2011, 10:03 am

realgeorge wrote:I`m currently using Aurora 7.0a2, and Nightly 8.0a1. Should one make these pref changes to the update channel now or do it after Mozilla has switched the channels?

If you want to continue on both Aurora and Nightly you dont need to make any change. Aurora will become 8.0a2 and Nightly will become 9.0a1
"The trouble with quotes on the internet is you never know if they are genuine" ...Abraham Lincoln

sdrocking

User avatar
 
Posts: 778
Joined: October 2nd, 2010, 7:03 am
Location: Madison, WI

Post Posted August 16th, 2011, 10:06 am

You don't need to change anything. Both the installations can be separately updated to the latest versions on their channels. In a day or two, Aurora will become 8.0a2 and Nightly will become 9.0a1

realgeorge

User avatar
 
Posts: 459
Joined: May 17th, 2003, 7:56 pm

Post Posted August 16th, 2011, 10:29 am

Ii I want to continue using 7.0a2 as Beta, and 8.0a1 as Aurora then it would be better to make the pref change now to prevent the update to Aurora 8.0a2 and Nightly to 9.0a1? True?

L.A.R. Grizzly

User avatar
 
Posts: 5349
Joined: March 15th, 2005, 5:32 pm
Location: Akron, Ohio, USA

Post Posted August 16th, 2011, 11:40 am

realgeorge wrote:Ii I want to continue using 7.0a2 as Beta, and 8.0a1 as Aurora then it would be better to make the pref change now to prevent the update to Aurora 8.0a2 and Nightly to 9.0a1? True?


If you change them now, I don't know if your 7.0a2 would turn to 6.0 Beta and your 8.0a1 would turn to 7.0a2. I would turn off automatic updating (for now) and wait till the official release comes. Then change your prefs and turn your automatic updating back on.
Win7 Pro SP1 64 Bit
Comodo Internet Security
Pale Moon 28.7.1, Interlink Mail 52.9.7176, Firefox 52.9.0esr, Thunderbird 52.9.1 and SeaMonkey 2.48

Protocol

User avatar
 
Posts: 435
Joined: October 18th, 2003, 12:44 am

Post Posted August 16th, 2011, 1:07 pm

Thanks for the info, Grizzly.
But wouldn't it be great if we could change the channels from within Firefox.

Could an Add-on possibly do it?

L.A.R. Grizzly

User avatar
 
Posts: 5349
Joined: March 15th, 2005, 5:32 pm
Location: Akron, Ohio, USA

Post Posted August 16th, 2011, 1:17 pm

Protocol wrote:Thanks for the info, Grizzly.
But wouldn't it be great if we could change the channels from within Firefox.

Could an Add-on possibly do it?


For a few brief builds early on in the 5.0 development the devs had a button to switch between channels, but they deemed it not that necessary and removed it, so sad. I would suppose that an add-on could be developed. Care to give it a try?

This one's now defunct:

https://addons.mozilla.org/en-US/firefo ... -selector/
Last edited by L.A.R. Grizzly on August 16th, 2011, 1:19 pm, edited 1 time in total.
Win7 Pro SP1 64 Bit
Comodo Internet Security
Pale Moon 28.7.1, Interlink Mail 52.9.7176, Firefox 52.9.0esr, Thunderbird 52.9.1 and SeaMonkey 2.48

Protocol

User avatar
 
Posts: 435
Joined: October 18th, 2003, 12:44 am

Post Posted August 16th, 2011, 1:19 pm

L.A.R. Grizzly wrote:
Protocol wrote:Thanks for the info, Grizzly.
But wouldn't it be great if we could change the channels from within Firefox.

Could an Add-on possibly do it?


I would suppose that an add-on could be developed. Care to give it a try?

If I could, I would. :(

kancaras

User avatar
 
Posts: 121
Joined: September 21st, 2010, 11:39 am

Post Posted March 14th, 2012, 2:28 pm

thx grizzly but this doesnt work (anymore/for me).

The Timmy
 
Posts: 154
Joined: September 19th, 2010, 2:31 pm

Post Posted March 14th, 2012, 5:43 pm

kancaras wrote:thx grizzly but this doesnt work (anymore/for me).

If you tried beta, it is probably still on 11, give it a few days as the other channels don't get moved to the new version the same day as beta moves to stable.

kancaras

User avatar
 
Posts: 121
Joined: September 21st, 2010, 11:39 am

Post Posted March 20th, 2012, 2:23 pm

so lets say i change from beta channel to release. when will firefox download and install the latest release build?

Return to Firefox Builds


Who is online

Users browsing this forum: SLK350, therube and 4 guests