MozillaZine

Hotmail POP3 Password Authentication Failed

User Help for Mozilla Thunderbird
Phasar
Guest
 

Post Posted September 8th, 2009, 5:15 pm

My settings are as follows, taken from the Hotmail site, and from here.

* Type: POP
* Server Name: pop3.live.com
* User Name: Your FULL email address
* Port: 995
* Use secure connection: SSL
* Use secure authentication: leave unchecked
* Server Name: smtp.live.com
* Port: 587
* Use name and password: Check it
* Username: Your FULL email address
* Use secure connection: TLS


When I try to connect I get

Sending of password did not succeed. Mail server pop3.live.com responded; authentication failed.


I was using the webmail extension. When I launched Thunderbird (2.0.0.23) tonight I got notification of all the webmail extension being updated and available for download. That's when the trouble began.

After I undated I kept getting a script error. It was my "Get All Mail" button, I think. when I said to continue, I just kept geting the script error popup. when I said to stop the script, the "Get All Mail" button wasn't in my taskbar. I uninstalled and reinstalled it, and it reapeared again. In the mean time, all my hotmail accounts stopped working. I was not having any problems with any of the webmail extensions up until I did the update.

So, I tried setting up TBird with hotmail as POP3, instead of the webmail extension (which I deleted)

I can sign into my acocunts using Firefox, but I get the above error when I try to use TBird.

Anyone have any ideas? Any posts I can find here are mostly from 2008

TIA
Frank

DanRaisch
Moderator

User avatar
 
Posts: 107274
Joined: September 23rd, 2004, 8:57 pm
Location: Somewhere on the East Coast

Post Posted September 8th, 2009, 7:25 pm

Can you access that account if you start Thunderbird in Mozilla Safe Mode? http://kb.mozillazine.org/Safe_mode

Phasar
Guest
 

Post Posted September 9th, 2009, 2:00 am

No, I get the same problem

DanRaisch
Moderator

User avatar
 
Posts: 107274
Joined: September 23rd, 2004, 8:57 pm
Location: Somewhere on the East Coast

Post Posted September 9th, 2009, 4:33 am

Double check the email address entered for "user name". It may help to manually retype.

If that doesn't solve it, try selecting "Use secure authentication" in the server settings dialog.

phasar
Guest
 

Post Posted September 9th, 2009, 5:24 am

nope. didn't help

and when i set it to "Use secure authentication" i get a server does not support message

Is there somewhere in hotmail i have to turn on POP3? I went through every page, and their help system and couldn't find a setting

sharan
Guest
 

Post Posted September 9th, 2009, 5:25 am

hey everybody,

i have the same problem, but wif googlemail... i used to collect the emails of hotmail in googlemail... but this error came out, when i set it up for hotmail...

thank u

phasar
Guest
 

Post Posted September 9th, 2009, 1:39 pm

bump

Daifne
Moderator

User avatar
 
Posts: 122742
Joined: July 31st, 2005, 9:17 pm
Location: Where the Waters Meet, Wisconsin

Post Posted September 9th, 2009, 1:52 pm

phasar,
"Use secure authentication" in the POP settings area is NOT used nor supported by Hotmail. They do support a secure connection of SSL, different settings.

They also do support secure authentication on SENDING which, in Thunderbird, is "Use name and Password" in the SMTP settings.
JE SUIS CHARLIE
“If you make people think they're thinking, they'll love you; but if you really make them think, they'll hate you.” ― Harlan Ellison
Please do not PM me for personal support. Keep posts here in the Forums instead and we all learn.

Phasar
Guest
 

Post Posted September 10th, 2009, 1:57 pm

Never mind the lecture

I did what DanRaisch told me to do.

It still doesn't fix the problem.

Rvrlady Pat
Guest
 

Post Posted September 10th, 2009, 5:07 pm

My issue is similar to the first message in this thread, in that when I try to get Hotmail through Tbird I get the following message
An error occurred with the POP3 mail server. Mail server POP3.live.com responded:

but there is no error message to be seen. I have checked and double checked the settings and they are what you and Hotmail have specified. Now what???

DanRaisch
Moderator

User avatar
 
Posts: 107274
Joined: September 23rd, 2004, 8:57 pm
Location: Somewhere on the East Coast

Post Posted September 10th, 2009, 6:36 pm

Rvrlady Pat, you don't have the same problem as phasar. Note that the error message he reported did specific an issue, Authentication.
Please start a new topic so that we can all avoid confusion in this one.

phasar
Guest
 

Post Posted September 11th, 2009, 5:57 am

In the mean time, does anyone yet have an answer as to why TBird can't connect on POP3 to Hotmail.

Looking at the hotmail (Windows live) help forums, there are a ton of posters with the same problem

Phasar
Guest
 

Post Posted September 15th, 2009, 3:47 am

so... nobody has an answer?

Daifne
Moderator

User avatar
 
Posts: 122742
Joined: July 31st, 2005, 9:17 pm
Location: Where the Waters Meet, Wisconsin

Post Posted September 15th, 2009, 9:10 am

You come back with a nasty comment and you then expect us volunteers to keep helping you?
JE SUIS CHARLIE
“If you make people think they're thinking, they'll love you; but if you really make them think, they'll hate you.” ― Harlan Ellison
Please do not PM me for personal support. Keep posts here in the Forums instead and we all learn.

Phasar
Guest
 

Post Posted September 16th, 2009, 6:20 am

Try posting some relevant and you won't get a nasty comment

I did what another moderator told me to do, and you came back with a lecture about why it Won't work. I already knew it won't work.

If you can't post something helpful or relevant to the problem, then why are you here?

Return to Thunderbird Support


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests