MozillaZine

Duplications

User Help for Mozilla Thunderbird
shakushinnen

User avatar
 
Posts: 759
Joined: July 26th, 2004, 8:13 am
Location: Ontario, Canada

Post Posted August 9th, 2019, 5:25 pm

Hi,
Thunderbird is duplicating the messages I send and receive. I don't know if it's sending two of the same, or simply saving two; but I am receiving duplicates from other people.
Any thoughts?
Thanks,
...... john

tanstaafl
Moderator

User avatar
 
Posts: 45491
Joined: July 30th, 2003, 5:06 pm

Post Posted August 9th, 2019, 7:11 pm

Duplicate copies of your copy of a message that you sent could occur if you use the Gmail SMTP server and also enable saving a copy in the Copies & Folders settings.

Do the duplicates (of new mail in your inbox) you receive have the same Message-ID header (use view -> message source or Control->U)?

Does this problem only occur for one account?

Does this occur with all new mail?

Did this start after a recent upgrade, occur for several months or more, or just occur out of the blue?

shakushinnen

User avatar
 
Posts: 759
Joined: July 26th, 2004, 8:13 am
Location: Ontario, Canada

Post Posted August 10th, 2019, 8:42 am

Hi tanstaafl,
I removed the check mark from 'place a copy in sent folder'; and sent myself a message. That seems to have done the trick. I still get a copy in the sent folder, but only one, not two. I'm using Hotmail, so maybe that's it?
..... john

tanstaafl
Moderator

User avatar
 
Posts: 45491
Joined: July 30th, 2003, 5:06 pm

Post Posted August 10th, 2019, 9:33 am

I've only read about that being a feature of a Gmail SMTP server. I have a Outlook IMAP account, have the checkmark checked to save a copy, and don't get duplicates. However, perhaps its due to some setting you enabled in hotmail webmail. In my Fastmail IMAP account I unchecked the checkmark to save a copy and rely upon a setting I enabled in Fastmail webmail to have the SMTP server automatically save a copy of the sent message. That's more reliable and quicker since it saves uploading a copy to the remote folder. I haven't browsed the Outmail webmail settings for years, perhaps it added a similar option.

BuddhaNature

User avatar
 
Posts: 333
Joined: January 3rd, 2008, 9:44 am
Location: Scotland

Post Posted August 11th, 2019, 5:22 am

I had the same problem with Hotmail when I transferred to Thunderbird years ago. The same solution fixed it. After I discovered the solution I never checked on the Hotmail website if there was any setting there that would cause this -- if it ain't broke (any more) don't fix it.
OS: Windows 7 Pro. SP1 x64

shakushinnen

User avatar
 
Posts: 759
Joined: July 26th, 2004, 8:13 am
Location: Ontario, Canada

Post Posted August 13th, 2019, 7:19 pm

Thanks again tanstaafl/BuddhaNature,
It seems to be working fine now.
.... john

Return to Thunderbird Support


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests