MozillaZine

How to build Firefox with Visual Studio 2005 Express Edition

Discussion of third-party/unofficial Firefox/Thunderbird/SeaMonkey builds.
Sephirot

User avatar
 
Posts: 247
Joined: June 15th, 2004, 7:56 am

Post Posted November 9th, 2005, 6:48 am

pasogon wrote:Try this

https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=242870

in this way, pthreads no longer needed.

I'll try that, too. I used the oldest pthreads sources I could found on their server. I think it was snap 2002 or something.

auenf wrote:ok, i'm on par with your problems now ;)

altho, did your install put the msvcrt80.dll in the path somewhere? my install seems to have put it in winSxS, but my setup that was working with beta2 now complains about the missing msvcrt80.dll unless i put it somewhere thats in the path?

Enf...

No, same here. I copied msvcrt80.dll to the system32 directory.

auenf wrote:
pasogon wrote:and apply this patch

https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=249782#c44

maybe work.


auenf wrote:the patch for the manifest files is only needed for debug builds.

Enf...


actually, it seems that the .manifest files are the culprit, specifically the xpidl.exe.manifest, xpt_link.exe.manifest and xpt_dump.exe.manifest dont get copied with their exe counterparts into dist\bin

now wherever the code is to copy the exe's, it really needs to copy the .manifest files as well ;)

that patch aparently embeds the .manifest files, but the poster reports it causes other problems...

Enf...

did it worked for you to copy the .manifest files? :D
I can't remember that there was a xpidl.manifest file with the VC 2003 Toolkit (VC71) ...
Author of Bookmarks Menu Button, Autoclose Bookmark&History Folders and more

Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; de; rv:1.9.2.19pre) Gecko/20110701 Firefox/3.6.19pre <-- build with MS VC++ 2010 SP1 and PGO on Win 7 x64

Sephirot

User avatar
 
Posts: 247
Joined: June 15th, 2004, 7:56 am

Post Posted November 9th, 2005, 6:53 am

firemonkey wrote:I made a few small changes and was able to run a test build against branch from 10/31 surprisingly without any issue. My only changes were to the paths in my build setup:

--In my PATH removed these:
C:\Program Files\Microsoft Visual C++ Toolkit 2003\bin;C:\Program Files\Microsoft Visual Studio .NET 2003\Common7\IDE
and replaced with these (everthing else the same):
C:\Program Files\Microsoft Visual Studio 8\VC\bin;C:\Program Files\Microsoft Visual Studio 8\Common7\IDE

--In my LIB removed these:
C:\Program Files\Microsoft Visual C++ Toolkit 2003\lib;C:\Program Files\Microsoft Visual Studio .NET 2003\Vc7\lib;
and replaced with this (everything else the same):
C:\Program Files\Microsoft Visual Studio 8\VC\lib

--In my INCLUDE removed these:
C:\Program Files\Microsoft Visual C++ Toolkit 2003\include;C:\Program Files\Microsoft Visual Studio .NET 2003\Vc7\include;
and replaced with this (everything else the same):
C:\Program Files\Microsoft Visual Studio 8\VC\include

Everything else remained exactly the same as the setup I have for the Visual C++ Toolkit. Installed nothing but the Express Edition. Updating my trunk tree now hoping to be so lucky.

my changes where similar to yours

which version of libIDL and glib do you use? I thought MS VC 2005 needs VC8 builds of them. Did you rebuild firefox with a new object dir?
Author of Bookmarks Menu Button, Autoclose Bookmark&History Folders and more

Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; de; rv:1.9.2.19pre) Gecko/20110701 Firefox/3.6.19pre <-- build with MS VC++ 2010 SP1 and PGO on Win 7 x64

I6dgzTc7FAMQ4UDm
 
Posts: 4
Joined: November 8th, 2005, 6:04 pm

Post Posted November 9th, 2005, 7:53 am

User Deleted
Last edited by I6dgzTc7FAMQ4UDm on November 12th, 2005, 7:21 am, edited 1 time in total.

Sephirot

User avatar
 
Posts: 247
Joined: June 15th, 2004, 7:56 am

Post Posted November 9th, 2005, 12:23 pm

The .manifest files are there (just search for *.manifest), but they are not copied to the /dist/bin. I copied the xpidl.manifest to the same dir and xpidl worked :D

I'll try to make a patch so that the .manifest files are also copied to the appropriate directories, if present.
Last edited by Sephirot on November 9th, 2005, 1:41 pm, edited 1 time in total.
Author of Bookmarks Menu Button, Autoclose Bookmark&History Folders and more

Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; de; rv:1.9.2.19pre) Gecko/20110701 Firefox/3.6.19pre <-- build with MS VC++ 2010 SP1 and PGO on Win 7 x64

largie
 
Posts: 113
Joined: March 18th, 2004, 4:13 am
Location: maribor, slovenia

Post Posted November 9th, 2005, 1:10 pm

auenf wrote:anyone got a workable source of pthreads that i can grab?

when I built my own moztools for vc8 beta 2 I used the pthreads-w32-1-9-0-release.tar.gz from here. I see that 1.11 is out, it should work with that too, right?

mmoy
 
Posts: 5030
Joined: February 17th, 2004, 9:05 pm
Location: New Hampshire

Post Posted November 9th, 2005, 1:20 pm

Just ran into the xpidl problem on a VS2005 build attempt. I think that I've seen this before.
Dell E521 X2 5600+ MacBookPro 17'' 2.5 Ghz Penryn Dell M1330 2.0 Ghz Merom 4 GB Vista x64 Compaq r3000z AMD 64 3200+ (Win 32/64) PowerMac G5 1.8 Ghz MMOY-1.5 (OSX 10) Inspiron 8500, 4100, 4000, Dimension 2300 MacBook Pro 2.2 Ghz HP E6600 HP X2 4400+

Sephirot

User avatar
 
Posts: 247
Joined: June 15th, 2004, 7:56 am

Post Posted November 9th, 2005, 3:08 pm

mmoy wrote:Just ran into the xpidl problem on a VS2005 build attempt. I think that I've seen this before.

copy the xpidl.manifest file from xpcom\typelib\xpidl to dist\bin and restart the build process

my build works now :D
firefox.exe needs its manifest file, too.

but compressing the files (exe and dll) with upx does not work anymore :-/
Author of Bookmarks Menu Button, Autoclose Bookmark&History Folders and more

Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; de; rv:1.9.2.19pre) Gecko/20110701 Firefox/3.6.19pre <-- build with MS VC++ 2010 SP1 and PGO on Win 7 x64

mmoy
 
Posts: 5030
Joined: February 17th, 2004, 9:05 pm
Location: New Hampshire

Post Posted November 9th, 2005, 3:32 pm

The latest source that I have is 1.5 Beta 2 and it doesn't have the code changes to support VS2005 that came in the middle of October. So I'd need a later Branch source tree to play with VS2005.

My Win64 build just finished so my machine is back up to snuff in that environment which was my main concern. I may pull the Branch and try to get the VS2005 build to work in the next few days though. It will take a while to pull Fedora off the web and probably a few days to get it working without wrecking my Windows partitions.
Dell E521 X2 5600+ MacBookPro 17'' 2.5 Ghz Penryn Dell M1330 2.0 Ghz Merom 4 GB Vista x64 Compaq r3000z AMD 64 3200+ (Win 32/64) PowerMac G5 1.8 Ghz MMOY-1.5 (OSX 10) Inspiron 8500, 4100, 4000, Dimension 2300 MacBook Pro 2.2 Ghz HP E6600 HP X2 4400+

auenf

User avatar
 
Posts: 709
Joined: August 28th, 2004, 2:25 am

Post Posted November 9th, 2005, 3:53 pm

hmm, just tried to run my build (with the firefox and updater manifests and msvcr80.dll in the app dir) on my work machine, and it is complaining that the application configuration is incorrect.

of course i dont have .net framework 2.0 installed here, but my beta 2 builds work on this machine with just the dll copied to it :/

Enf...

Dougieha
 
Posts: 203
Joined: April 25th, 2003, 4:20 pm

Post Posted November 9th, 2005, 4:58 pm

Sephirot wrote:Finally, I was able to rebuild glib 1.2.10 and libIDL 0.6.8 for VC8, but xpidl.exe keeps on crashing (error 0x80000003). :(
I think it has something to do with them but I'm not shure.


Any chance you'd like to share them?

Thanks in advance,
Dougieha

mmoy
 
Posts: 5030
Joined: February 17th, 2004, 9:05 pm
Location: New Hampshire

Post Posted November 9th, 2005, 5:06 pm

auenf wrote:hmm, just tried to run my build (with the firefox and updater manifests and msvcr80.dll in the app dir) on my work machine, and it is complaining that the application configuration is incorrect.

of course i dont have .net framework 2.0 installed here, but my beta 2 builds work on this machine with just the dll copied to it :/

Enf...


Is the requirement of .net framework 2.0 new? I don't remember that requirement from before.

I need to get absolute ftp up and running on Windows 64 as I can upload anything without it.
Dell E521 X2 5600+ MacBookPro 17'' 2.5 Ghz Penryn Dell M1330 2.0 Ghz Merom 4 GB Vista x64 Compaq r3000z AMD 64 3200+ (Win 32/64) PowerMac G5 1.8 Ghz MMOY-1.5 (OSX 10) Inspiron 8500, 4100, 4000, Dimension 2300 MacBook Pro 2.2 Ghz HP E6600 HP X2 4400+

auenf

User avatar
 
Posts: 709
Joined: August 28th, 2004, 2:25 am

Post Posted November 9th, 2005, 5:22 pm

mmoy wrote:
auenf wrote:hmm, just tried to run my build (with the firefox and updater manifests and msvcr80.dll in the app dir) on my work machine, and it is complaining that the application configuration is incorrect.

of course i dont have .net framework 2.0 installed here, but my beta 2 builds work on this machine with just the dll copied to it :/

Enf...


Is the requirement of .net framework 2.0 new? I don't remember that requirement from before.

I need to get absolute ftp up and running on Windows 64 as I can upload anything without it.
well, i just copied the msvcr80.dll and (and the manifest files for firefox.exe and updater.exe), i might be missing the msvcm80.dll, but my dev machine at home is off, and im at work.

also, deployment stuff:
http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/ms235291

Enf...

mmoy
 
Posts: 5030
Joined: February 17th, 2004, 9:05 pm
Location: New Hampshire

Post Posted November 9th, 2005, 5:27 pm

I just found out that the security_error_handler code is in secfail.c. But I think that you need the professional version of vs2005 to see it. I still have vs2003 on my Win32 partition so I could look at the VS2003 source code. I'm considering an attempt to just compile the VS2003 version with an eye to just linking it in to get rid of the missing symbol problem.

I suspect that the moztools were compiled without -GS- which means that the security was added, perhaps at an immature point in development.
Dell E521 X2 5600+ MacBookPro 17'' 2.5 Ghz Penryn Dell M1330 2.0 Ghz Merom 4 GB Vista x64 Compaq r3000z AMD 64 3200+ (Win 32/64) PowerMac G5 1.8 Ghz MMOY-1.5 (OSX 10) Inspiron 8500, 4100, 4000, Dimension 2300 MacBook Pro 2.2 Ghz HP E6600 HP X2 4400+

mmoy
 
Posts: 5030
Joined: February 17th, 2004, 9:05 pm
Location: New Hampshire

Post Posted November 9th, 2005, 6:04 pm

Sephirot wrote:
mmoy wrote:Just ran into the xpidl problem on a VS2005 build attempt. I think that I've seen this before.

copy the xpidl.manifest file from xpcom\typelib\xpidl to dist\bin and restart the build process

my build works now :D
firefox.exe needs its manifest file, too.

but compressing the files (exe and dll) with upx does not work anymore :-/


Could you tell me how to build the tools or email them to movdqa@gmail.com or mmoy@yahoo.com?

I'm pulling the branch right now and may give it a try if I can get directions for building the tools. I suspect that my problem with the Beta tools is that the security mechanism changed between the Beta and the Release.
Dell E521 X2 5600+ MacBookPro 17'' 2.5 Ghz Penryn Dell M1330 2.0 Ghz Merom 4 GB Vista x64 Compaq r3000z AMD 64 3200+ (Win 32/64) PowerMac G5 1.8 Ghz MMOY-1.5 (OSX 10) Inspiron 8500, 4100, 4000, Dimension 2300 MacBook Pro 2.2 Ghz HP E6600 HP X2 4400+

Lost User 12105
 
Posts: 0
Joined: December 31st, 1969, 5:00 pm

Post Posted November 9th, 2005, 6:57 pm

auenf wrote:of course i dont have .net framework 2.0 installed here, but my beta 2 builds work on this machine with just the dll copied to it :/

Enf...

Your 11-09 VC8 test build:
http://nitro.ausgamers.com/builds/
is working fine so far. Thanks. : )

Return to Third Party/Unofficial Builds


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest