MozillaZine

New extension: Tab Sidebar 1.0 (Firefox 1.5b1 upwards)

Talk about add-ons and extension development.
Mossop

User avatar
 
Posts: 717
Joined: January 11th, 2004, 7:24 am
Location: Swansea, UK

Post Posted October 22nd, 2005, 5:38 am

The tab sidebar extension, if you haven't heard of it already, provides a sidebar in the browser that can act as a replacement to the main tab bar, with extras. The most obvious extra is that each tab includes a preview of the web page that is continually updated, but you also get navigation buttons for each tab.

Since Tab Sidebar provides a replacement for the main tab bar, when the sidebar is visible, Firefox's main tab bar will be hidden. If you still wish to use the main tab bar then you can show it again from the Tab Sidebar options.

See the homepage for more details.

Otherwise, let me know what you think.

Install/Download
Last edited by Mossop on January 1st, 2006, 8:05 pm, edited 5 times in total.

mezziah

User avatar
 
Posts: 1736
Joined: November 29th, 2002, 4:25 pm
Location: Central Europe

Post Posted October 22nd, 2005, 6:45 am

Very nice idea, really.

Ideas for future development:

- allow middle-click for closing tabs
- allow manual image resizing
- make a SeaMonkey port (yes, I know that it's hard and it probably won't happen... but it's just an idea)

Otherwise I'm happy with it, it just works fine here.
What will happen next? You never know.

Recall

User avatar
 
Posts: 1686
Joined: November 7th, 2004, 11:07 am
Location: United Kingdom

Post Posted October 22nd, 2005, 8:35 am

For some reason this extension does not work with ANY of the of the optimised third party builds. Any ideas?
Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; en-GB; rv:1.9) Gecko/2008051206 Firefox/3.0

Mossop

User avatar
 
Posts: 717
Joined: January 11th, 2004, 7:24 am
Location: Swansea, UK

Post Posted October 22nd, 2005, 8:44 am

Recall wrote:For some reason this extension does not work with ANY of the of the optimised third party builds. Any ideas?


What doesnt work about it? Any errors in the JS console and can you point me to any of the optimised builds?

gorgias
 
Posts: 226
Joined: March 19th, 2003, 4:03 pm
Location: Sweden

Post Posted October 22nd, 2005, 8:51 am

I get this error:
Code: Select all
Error: uncaught exception: [Exception... "Component returned failure code: 0x80070057 (NS_ERROR_ILLEGAL_VALUE) [nsIDOMHTMLCanvasElement.getContext]"  nsresult: "0x80070057 (NS_ERROR_ILLEGAL_VALUE)"  location: "JS frame :: chrome://tabsidebar/content/bindings.xml :: redraw :: line 535"  data: no]


I checked about:buildconfig for the latest nightly and it has --enable-canvas
in my build I have --enable-cairo I thought that would enable canvas as well but now I'm not sure. Trying to make a new build now.

Mossop

User avatar
 
Posts: 717
Joined: January 11th, 2004, 7:24 am
Location: Swansea, UK

Post Posted October 22nd, 2005, 9:00 am

Ok yeah if the canvas isnt in Firefox then it will cause problems. You can test if canvas is there with the following examples:

http://developer.mozilla.org/samples/ra ... aster.html
http://www.wirelesshamster.com/cosas/ca ... a_set.html

I sort things so my code works if canvas doesnt work and I guess the extension is still of some use in that case.

Mossop

Recall

User avatar
 
Posts: 1686
Joined: November 7th, 2004, 11:07 am
Location: United Kingdom

Post Posted October 22nd, 2005, 9:03 am

mossop wrote:Ok yeah if the canvas isnt in Firefox then it will cause problems. You can test if canvas is there with the following examples:

http://developer.mozilla.org/samples/ra ... aster.html
http://www.wirelesshamster.com/cosas/ca ... a_set.html

I sort things so my code works if canvas doesnt work and I guess the extension is still of some use in that case.

Mossop


Ahh cool, ok off to ask boba to include canvas in his builds, thanks!
Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; en-GB; rv:1.9) Gecko/2008051206 Firefox/3.0

asqueella
 
Posts: 4019
Joined: November 16th, 2003, 3:05 am
Location: Russia, Moscow

Post Posted October 22nd, 2005, 9:08 am

Very cool. One thing that annoys me is that for a certain width of the sidebar when you open the fourth tab or so, the vertical scrollbar appears, and disappears again, probably due to thumbnails autoresizing themselves.

xeen

User avatar
 
Posts: 137
Joined: June 24th, 2004, 6:13 am

Post Posted October 22nd, 2005, 9:08 am

Great idea, if you now implement the standard tab operations I'd use that extension as a tab bar rather than my normal tabbar :)
Would be really great if you could add middle click closing and double clicking on a blank part=new tab and stuff. Like normal tabbar, but I doubt it's possible to copy the settings for the tabbar since most of them are set by extensions, at least for my configuration :)

Another thing is: I can't see the X and reload button in the upper part of a page box, using the Brushed theme. I don't know if it's a bug of the theme or if it's your extensions, any ideas?

Mossop

User avatar
 
Posts: 717
Joined: January 11th, 2004, 7:24 am
Location: Swansea, UK

Post Posted October 22nd, 2005, 9:16 am

asqueella wrote:One thing that annoys me is that for a certain width of the sidebar when you open the fourth tab or so, the vertical scrollbar appears, and disappears again, probably due to thumbnails autoresizing themselves.

Yeah the resizing jumps about a bit right now. I'm working on cleaning this up.
xeen wrote:Great idea, if you now implement the standard tab operations I'd use that extension as a tab bar rather than my normal tabbar :)
Would be really great if you could add middle click closing and double clicking on a blank part=new tab and stuff. Like normal tabbar, but I doubt it's possible to copy the settings for the tabbar since most of them are set by extensions, at least for my configuration :)

Yeah unfortunatly I think the best I can do for now is have the same behaviours as the default tab bar, then maybe a little further down the line allow consomisation of that.
xeen wrote:Another thing is: I can't see the X and reload button in the upper part of a page box, using the Brushed theme. I don't know if it's a bug of the theme or if it's your extensions, any ideas?

I was kind of hoping that themes all used standard names for the images, but I imagine that isn't really the case. I'll see what I can do about making how I do things more compatible with other themes.

stonedyak
 
Posts: 80
Joined: August 11th, 2003, 10:23 am
Location: UK

Post Posted October 22nd, 2005, 1:48 pm

Cool extension. It'd be nice if you could make each tab take up less vertical space so more can be visible at once. Probably the least useful element is the URL - you can't see most of it anyway. Maybe have the URL as a tooltip. Perhaps also have a preference to show the close/reload buttons or not - or have them appear on top of the image on hover or something.

Mossop

User avatar
 
Posts: 717
Joined: January 11th, 2004, 7:24 am
Location: Swansea, UK

Post Posted October 22nd, 2005, 1:51 pm

stonedyak wrote:Cool extension. It'd be nice if you could make each tab take up less vertical space so more can be visible at once. Probably the least useful element is the URL - you can't see most of it anyway. Maybe have the URL as a tooltip. Perhaps also have a preference to show the close/reload buttons or not - or have them appear on top of the image on hover or something.

You'll be glad to know that thst already been requested and the next release will let you turn on and off many of the items on display. I did want to make the buttons hover over the preview, I haven't quite managed to get that working yet though.

rue
 
Posts: 673
Joined: June 10th, 2003, 2:20 pm

Post Posted October 22nd, 2005, 1:58 pm

mossop:
Take a look at iRider's approach, when you have a moment: <a href="http://irider.com/irider/index.htm#QuickOverview">linked</a>.
.
The subgrouping / caching / offline-previewing / bookmarks-and-live-pages-all-mixed-in: would be.. killer stuff. -- Especially if subgroups were collapsable.

Mossop

User avatar
 
Posts: 717
Joined: January 11th, 2004, 7:24 am
Location: Swansea, UK

Post Posted October 22nd, 2005, 2:28 pm

rue wrote:mossop:
Take a look at iRider's approach, when you have a moment: <a href="http://irider.com/irider/index.htm#QuickOverview">linked</a>.
.
The subgrouping / caching / offline-previewing / bookmarks-and-live-pages-all-mixed-in: would be.. killer stuff. -- Especially if subgroups were collapsable.


Wow, that does look pretty spectacular. I think that much functionality may have to wait a bit until I get the basic features working properly ;)

Mossop

Recall

User avatar
 
Posts: 1686
Joined: November 7th, 2004, 11:07 am
Location: United Kingdom

Post Posted October 22nd, 2005, 4:48 pm

Just wanna confirm that canvas fixed the problem for your extension. Its rather cool I must say :D

Oh and some JS errors you may wanna fix :)

Error: previews is not defined
Source file: chrome://tabsidebar/content/sidebar.js
Line: 50

previews.redraw();

Error: document has no properties
Source file: chrome://tabsidebar/content/bindings.xml
Line: 114


return document.getElementsByTagName("tabpreview");
Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; en-GB; rv:1.9) Gecko/2008051206 Firefox/3.0

Return to Extension Development


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests